CULTURE / GOURMET / CHEFS & RECIPES /


    Αν βρεθετε στην Ιταλα, πριν τελεισει το φετιν καλοκαρι, δοκιμστε τα παραδοσιακ πιτα, που συνηθζουν να τρνε οι αληθινο Ιταλο, αυτ
την εποχ. Απ την Caprese και το κλασσικ Prosciutto e Melone, μχρι την Parmigiana di Melanzane και την Panzanella, δοκιμστε την ποικιλα
των Ιταλικν καλοκαιρινν γεσεων, που διαλξαμε για εσς.




Prosciutto e melone
Εναι νας συνδυασμς του αλμυρο με το γλυκ - του Ιταλικο ζαμπν με το πεπνι. Επσης, το prosciutto με σκα, εναι μα ακμη γαστρονομικ
απλαυση, σταλμνη απ τα ουρνια. Απλ, δροσερ, τλεια. Δεν χρειζεται τποτα λλο.







Caprese
Εναι νας απλς, αλλ γευστικτατος συνδυασμς απ mozzarella και ντομτες. Αλλ, παρτι μοιζει να εναι κτι εκολο, στην πραγματικτητα
η παρασκευ του, θλει ιδιαιτρα προσοχ στην σωστ αναλογα των υλικν.







Insalata di riso
Εν υπρχει κτι, που οι Ιταλο δεν μπορον να κνουν χωρς αυτ - ιδιαιτρως στα καλοκαιριν οικογενειακ γεματα τους - εναι η σαλτα με ρζι.
Η φαντασα των μαμδων τους, χει δημιουργσει μοναδικς συνταγς με τουρσι, μαγιονζα, λουκνικα, τυρι, ζαμπν και βραστ αυγ.







Insalata di pasta
Ως εναλλακτικ επιλογ στο ρζι της παραπνω σαλτας, υπρχουν τα ζυμαρικ, που μπορον να προσφρουν μα εξσου δροσερ καλοκαιριν γεση.
Οι τρποι παρασκευς της Insalata di pasta, εναι πολλο. Ο τνος, οι ελις, οι ντομτες και η mozzarella, εναι μνο μερικ απ την μεγλη ποικιλα
υλικν, που μπορετε να χρησιμοποισετε.







Fritto misto di pesce
"Χωρς ανμεικτα τηγανιτ ψρια, δεν υπρχει καλοκαρι", αυτ θα λεγε κθε καθαραιμος Ιταλς, εν τον ρωτοσατε για την πρτη γεση, που
του ρχεται στο μυαλ, μιλντας για το καλοκαρι. Η μυρουδι απ τηγανιτ ψρια χει συνδεθε με την εποχ και οι Ιταλο τα απολαμβνουν ετε
σε κποιο restaurant, ετε σε κποιον απ τους πγκους, που υπρχουν στους δρμους.







Insalata di pomodori
Εναι γευστικτατη, σο και η απλτητα, αλλ και η φρεσκδα των υλικν της: ντομτα, κρεμμδι, λδι, αλτι και ξδι. Η ντοματοσαλτα εναι
να ακμη πιτο, συνδεδεμνο με το Ιταλικ καλοκαρι και μα πανεκολη επιλογ για μα ζεστ ημρα.







Panzanella
Εν χετε βρεθε κποιο καλοκαρι, στην Τοσκνη, θα χετε δοκιμσει αυτ το εξαιρετικ εποχιακ πιτο. Η Panzanella εναι νας μοναδικς
συνδυασμς κομματιν ξερο μπαγιτικου ψωμιο, κκκινων κρεμμυδιν, βασιλικο, λαδιο και αλατιο.







Friselle con pomodori
Το καλοκαρι, στα διαλλεματα απ την δουλει τους, οι Ιταλο απολαμβνουν μα frisella απ την Puglia, που να παραδοσιακ σταρνιο παξιμδι
με ντομτα, λδι και αλτι ( με ργανη και αντζογιες).







Spaghetti con almejas
Η μακαρονδα με θαλασσιν εναι να απ τα πλον διαδεδομνα καλοκαιριν Ιταλικ πιτα. Πντως, θα πρπει να χετε στο μυαλ σας, τι νας
πραγματικς Ιταλς επιμνει να εναι φτιαγμνο μνο με spaghetti.







Vitello tonnato
Εν ξεκνησε ως να τυπικ πιτο της περιοχς του Piemonte, το μοσχαρκι με σλτσα τνου γινε να απ τα αγαπημνα πιτα των Ιταλν
για το καλοκαρι.







Parmigiana di melanzane
Ακμη κι` αν δεν μπορε να χαρακτηριστε ως ελαφρ εποχιακ πιτο, οι πραγματικο Ιταλο χουν μεγαλσει με Parmigiana di Melanzane, που
ετομαζαν με αγπη, οι μανδες και οι γιαγιδες τους, κατ την διρκεια των καλοκαιρινν διακοπν τους.







Peperonata
Μιλντας για χι και τσο ελαφρ, παραδοσιακ εποχιακ πιτα, θα πρπει να αναφρουμε την Peperonata, που εναι φτιαγμνη απ πιπερις,
ντομτες και ροδλες κρεμμυδιν. Οι κλασσικς Ιταλικς οικογνειες, την συμπεριλαμβνουν στα καλοκαιριν τραπζια τους.







Cacciucco
Πρκειται για μια τυπικ ψαρσουπα της Τοσκνης, που χει συνδεθε με το Ιταλικ καλοκαρι. Οι Ιταλο την τρνε με φρσκο ψωμ και
να ποτρι λευκ κρασ.







Pomodori stufati
Στην Ιταλα, οι γεμιστς ντομτες με ρζι θεωρονται το απλυτο καλοκαιριν φαγητ. Aλλες γευστικς παραλλαγς του, εναι τα γεμιστ
κολοκυθκια και οι γεμιστς μελιτζνες με σλτα απ κρας.







Impepata di cozze
Τα καλοκαιριν δεπνα με φλους, στην Ιταλα, συνθως συμπεριλαμβνουν την impepata di cozze (μδια με πιπρι). Οι Ιταλο λατρεουν
την μυρουδι τους και απολαμβνουν την γεση τους, με να ποτρι λευκ κρασ.