CULTURE / VOYAGE / DESTINATIONS /


          Την bella Venezia, την χω ζσει πολλς φορς και πιστεω τι μσα απ τις φωτογραφες και τις περιγραφς μου, θα την δετε να απλνεται
στα βματα σας, γοητευτικτερη απ ποτ. Θα προσπαθσω μσα στα δο εικοσιτετρωρα αυτς της καλοκαιρινς φυγς μας, να σας την συστσω,
καλτερα απ τον καθνα κι’ αυτ γιατ την Βενετα, που θα συναντσετε, ...θα εναι η δικ μου, Βενετα - αυτ που κρτησα στις θμησες μου -
αυτ, που πραγματικ αγπησα. Να εστε ββαιοι τι θα σας πω στα καλτερα γιατ μνο τα καλτερα αξζουν στους δικος μου, φλους.
Ακολουθεστε με λοιπν και δεν θα χσετε.

                                                                                                                                                                                                     Κωνσταντνος Κασπρης





Σκφτηκα τι αν αγαπτε την κλασσικ πολυτλεια, πως κι’ εγ, ττε θα πρεπε να μενουμε στο Palladio, που απ τα παρθυρα του, βλπεις απναντι
την πλατεα του Αγου Μρκου να κορδνεται για την ομορφι της, δπλα στην αποβθρα. Θυμμαι τι πρν δυ χρνια, εχα μενει στο numero 38 και
σαν ο cameriere, που μου δειχνε το δωμτιο, νοιξε τα παρθυρα του, μεινα να κοιτζω με τις ρες. Κποτε ταν να αυστηρ μοναστρι γυναικν,
που δσποζε πνω στο μικροσκοπικ νησκι της Giudecca. Τρα, στους ιστορικος κπους του, που ακογεται η Montserrat Caballé σε ριες του
Verdi, θα πνουμε dry Martini και θα καταστρνουμε τις βλτες μας. Αν θλετε, πρν ξεκινσουμε, να χαλαρσετε, ττε πρπει να σας πληροφορσω
τι το Palladio Hotel χει και να εξαιρετικ relaxing spa, το οποο εναι στην διθεση σας.


Hotel Bauer Palladio, Giudecca 33, 30133, Venice








Μπορε μως, να τα υπολγισα λθος και να θλετε να μενουμε στην καρδι της πανμορφης πλης, για να νοισετε τα αρματα της. Μην ανησυχετε,
γιατ σας χω ακμη μα επιλογ.

Τι θα λγατε λοιπν, να μετακομσουμε την δετερη ημρα, στο Oltre Il Giardino, που βρσκεται πντε λεπτ με τα πδια, απ την μεγαλοπρεπ Βασιλικ
της Santa Maria Gloriosa dei Frari και την Scuola Grande του San Rocco. χει μνο δδεκα δωμτια αλλ ο Paolo, που το διευθνει, θα μας βολψει.
Απ τα μπαλκνια του πιο κομψο αρχοντικο της Fondamenta Contarini, μπορες να μυρσεις τις μανλιες, που γεμζουν τον κπο του. Μχρι το 1920,
ανκε στην χρα του Mahler, που ταν λτρης του Βενετσινικου baroque, μως η τωριν ιδιοκττρια του, η Alessandra Arduini, δεν διατρησε τις
βαρις επιχρυσσεις και τις βελοδινες κουρτνες, απαλλσσοντας το, απ τον πομπδη δικοσμο. Πντως ανεξρτητα απ αυτ, σοι μειναν εδ,
το περιγρφουν στις παρες τους, σαν να θεσπσιο πετρδι κρυμμνο στο μαρο ντμινο της πλης.


Oltre il Giardino, San Polo 2542. Fondamenta Contarini, Venice







Αφο μως, μιλμε για πετρδια, τι θα λγατε να δομε μερικ σαν κι’ αυτ, που χουν τα μοναδικ κοσμματα του Attilio Codognato. Το μαγαζ του,
στην San Marco, χρονολογεται απ το 1866 και το ξρουν λοι στην πλη. Ο Orson Welles, ο Jean Cocteau και η Diana Vreeland, το εχαν κποτε
επισκεφτε για να αγορσουν τις μοναδικς καρφτσες του και τα περτεχνα cameo. Στην συλλογ του, υπρχουν απ deco κομμτια της δεκαετας
του ’30 μχρι ογκδη δακτυλδια του ’70. Ελτε να χαζψουμε τις κρυστλλινες βιτρνες του, πριν πεταχτομε για να caffè macchiato στο Florian.


Attilio Codognato, San Marco 1295, Venice







Το Florian εναι το παλαιτερο café-bar της San Marco. Η καλτερη στιγμ να το επισκεφτες εναι νωρς το πρω, για τους ναν απ τους
γευστικτερους caffe latte της πλης, ταν η πλατεα εναι δεια και σοι βρσκονται εκε, μιλον ακμη χαμηλφωνα. Αν θλετε μως,
μπορομε να ξαναπερσουμε και στο ηλιοβασλεμα, για να Spritz Veneziano, υπ την συνοδεα βιολιν.


Le Caffè Florian, Piazza San Marco 56 Venice









Αν αγαπτε τα γλυκ, θα σας πω στην Tonolo, για galani και frittelle, τα Βενετσινικα doughnut με κρμα, μλο sabayon, που λατρεουν
οι μασκαρδες την περοδο του Καρναβαλιο. Η Tonolo, εναι μια οικογενειακ patisserie, που φημζεται για τα choux της, με πραλνα,
τις  μαργκες της, που λεινουν στο στμα και την κρμα meringata.


Tonolo, Dorsoduro 3764, Calle San Pantalon, Venice





.Αλλ, θα ταν ατπημα απ την μερι μου, εφσον βρισκμαστε στην Βενετα, να μην σας κρναγα να παγωτ στα Gelati Da Nico, χαζεοντας
την Giudecca με τις κρεμαστς αψδες της, που αφνουν πσω τους, τα καραβκια, διασχζοντας τον κλπο.


Gelati Da Nico, Zattere 922, Dorsoduro, Venice







Για φαγητ, ξρω τις καλτερες γωνις της πλης. Πρν πμε μως, τι θα λγατε να περσουμε απ να bacaro, πως λνε τα wine bar, οι ντπιοι,
a prendere un ombra, δηλαδ για να ποτρι κκκινο κρασ και κουβεντολα. Η καλτερη osteria εναι η Al Portego, που την προτιμον οι βροι
Βενετσινοι. Αλλ, επειδ το σκτο κρασ μπορε να μας ζαλσει και εναι πολ νωρς για κτι ττοιο, θα παραγγελω και μερικ cicchetti με
φρσκο τραγαν ψωμ και τυρ, ζαμπν, παστ κρας baccala mantecata, που εναι τα παστωμνα σε αλτι, κομμτια ξιφα.


Osteria Al Portego, Calle della Malvesia 6015, Castello, Venice








Στην συνχεια, για το κυρως γεμα μας, σας χω δο επιλογς. Η πρτη εναι το τοπικ bistro, Anice Stellato στην Fondamenta della Sensa, δπλα
στο μεγλο κανλι του Cannaregio, με την ρετρ ατμσφαιρα. Εκε μπορετε να διαλξετε απ φρσκο τηγανιτ ψρι μχρι tagliatelle με γαρδες και
απ μαγειρεμνους ανθος κολοκυθιν μχρι καλαμαρα με το μελνι τους και polenta. Για επιδρπιο, θα πρτεινα το μοναδικ κικ αμυγδλου του
παγωτ με amaretti.


Anice Stellato, Cannaregio 3272, Fondamenta de la Sensa, Venice







Αν μως, προτιμτε κτι περισστερο γραφικ, θα σας πω στο Pronto pesce Pronto, που εναι μια ταβρνα στην ψαραγορ δπλα απ το Rialto και
αποτελε την δετερη επιλογ μου. Θυμστε μου, μως πι πρν να τηλεφωνσω στον Marco για να μας περιμνει, γιατ το πιο πιθανν εναι να μην
βρομε τραπζι. Εκε, μπορομε να φμε τα υπροχα crudi, που εναι τα Ιταλικ sashimi, δηλαδ τα λεπτοκομμνα φιλετκια ψαριν, αλλ και
“θεκ” ψρια στα κρβουνα θαλασσανικ πνω σε φρεσκοψημνα cicchetti (παραδοσιακ ψωμκια).


Pronto Pesce Pronto (Pescheria, Rialto 319) - in the market next to the Rialto











Και τρα, για να αλλξουμε σκηνικ, θα περσουμε για να peach Bellini απ το δισημο Harry's Bar στην Calle Vallaresso, που σως εναι
το θρυλικτερο σημεο της πλης.


Harry's Bar, 1323 Calle Vallaresso, San Marco, Venice






Υπρχουν τσα ακμη μρη στην Βενετα, που θα θελα να σας πω, αλλ το διμερο μας, θα περσει γρηγορτερα απ τι νομζαμε. Τις τελευταες
στιγμς μας, εδ, πρν προυμε τον δρμο της επιστροφ, θα θελα να σας ψιθυρσω δυ τελευταους στχους απ το "All`anima mia" του
Umberto Saba (1883-1957).

“Triste ma sollegiato è il mio cammino… e tutto in esso, fino l'ombra, è in luce…”
“Ο δρμος μου, εναι θλιμμνος, αλλ φωτζεται απ τον λιο...και καθετ σ’ αυτν, ακμη και η σκι, βρσκονται στο φς”