CULTURE / GOURMET / CHEFS & RECIPES / PIZZA MARGHERITA "DA MICHELE" Mrs. DONNA KARAN




Μπορε να μην ξρω να βρζω οτε αυγ και να χω περσει την μισ ζω μου, κνοντας δαιτες, αλλ ταν πσω πνω σε εκπομπς μαγειρικς
κολλω. Ειδικ στους “Chef στον αρα” της Ελνης Ψυχολη, γοητεομαι απ τα επιδξια χρια των εξαιρετικν μαγερων, που καλε και
φτιχνουν θαματα. Η δια μπορε να με νευριζει με τα μουγκανητ της, ταν δοκιμζει μα συνταγ, αλλ της το συγχωρ, αφο στην
δσκολη εποχ μας, επιμνει στην ποιτητα, που οι περισστεροι χουν προσπερσει.

Αλθεια, ποτ δεν κατλαβα γιατ λες οι κυρες της τηλερασης πρπει να εκδηλνουν γευστικ οργασμ, ταν πλησιζουν στο στμα τους, μα
μπουκι απ τα φαγητ, που ετοιμζουν οι περισστερο star απ τις διες, μαγερισσες τους. σως, να ξυπν ξαφνικ μσα τους, η Ζυγολη των
“Επικνδυνων Μαγειρικν”και να βρσκουν μα διξοδο στον “κρατο” ερωτισμ τους.

Πντως εγ, που χω περσει χιλιδες ημρες στα τηλεοπτικ πλατ και χω δοκιμσει πειρα απ τα φαγητ, που μαγειρεονται στις οθνες
σας, δεν θυμμαι κποιο, που να μου ρεσε. σως φταει το τι φτιχνονται βιαστικ περισστερο ...το τι η ψετικη βλεφαρδα της μαγερισσας,
ξεκλλησε και πεσε στην κατσαρλα. Τρα πια, που χω πρει οριστικ διαζγιο για λγους αισθητικς απ λα αυτ, θα μου εναι δσκολο να
το ανακαλψω και για να εμαι ειλικρινς, ελχιστα με ενδιαφρει.

Αντθετα, βρκα εξαιρετικ ενδιαφρον, να παλαιτερο, προ τριετας, ρθρο των New York Times, που αναφερταν στις γεσεις, που προτιμον
οι δισημοι designer. Στην λστα του, υπρχαν ονματα πως: της Donna Karan, που λατρεει την αυθεντικ Ιταλικ pizza, του Karl Lagerfeld,
του Alexander Wang, του Giorgio Armani και πολλν λλων. τσι σκφτηκα να την αξιοποισω και βρω τις συνταγς απ τα καλτερα για
τους καλτερους.
                                                                                                                                                                                                  Κωνσταντνος Κασπρης





   Λγω του περιοδικο, που μου προσφερε αυτ το ερθισμα, ξεκιν απ την μεγαλτερη κυρα της μδας στην Να Υρκη, που δεν εναι λλη
απ την Donna Karan. πως σας προανφερα, της αρσει η  Ιταλικ pizza και μην σας ακοσω να σχολιζετε τι “της φανεται”, γιατ θα σας
υπενθυμσω τι ταν εκενη, που σχεδασε τα “7 easy pieces” (“επτ εκολα κομμτια”), που λυσαν και εξακολουθον μετ απ δεκαετες, να
λνουν τα τυχν προβλματα της δικς σας, σιλουτας. Εξλλου, θεωρεται απ τις κομψτερες γυνακες της Νεοορκζικης κοινωνας και
αυτ αντανακλται στις εξαιρετικς συλλογς της.





Σκεφτμουν λοιπν, το αν ποτ εχα την μεγλη χαρ να της κνω το τραπζι, που θα την πγαινα για pizza. χοντας ζσει χρνια στην Ρμη
και χοντας γυρσει λη την Ιταλα, αμσως, μου ρθε στο μυαλ, η Antica Pizzeria “Da Michele” στην Via Cesare Sersale, στην Napoli με
τις μοναδικς Margherita.

Τηλεφνησα λοιπν στον Paolo, να βρο Ναπολιτνο, που χει μα boutique κοντ στην Piazza Garibaldi και μισε την Vivienne Westwood,
για να του ζητσω να πει και πρει την συνταγ. Επειδ εναι εξαιρετικ καπτσος, ξερα τι θα τα καταφρει. Εξλλου, θυμμουνα τι
σες φορς εχα κατβει στην πλη του, εχαμε περσει για να κομμτι Margherita απ την “Da Michele”, που εχαμε προσπερσει την
ουρ, που περμενε για να μπει, επειδ ξερε ναν απ τους padrone.





Χθες, μου τηλεφνησε και μου επε τα μυστικ της, εν στην συνχεια μου στειλε να e-mail με την συνταγ. Μθετε λοιπν, πως γνεται η φημισμνη
pizza Margherita “Da Michele”.

Πριν ξεκινσω μως, θλω να σας αναφρω τι η πρτη Margherita φτιχτηκε το 1889, απ τον pizzaiolo, Raffaele Esposito για την Margherita di
Savoia (Μαργαρτα της Σαβοας), που εχε επισκεφτε εκενο το καλοκαρι, την Νπολη. πως λνε, ο Esposito την εμπνεστηκε απ τα χρματα
της Tricolore (Ιταλικ σημαα), γι’ αυτ και τα βασικ υλικ της, εναι: η ντομτα, η mozzarella και ο βασιλικς, που χουν τα χρματα της.





Αρχζουμε λοιπν, απ αυτ... Στην “Da Michele” χρησιμοποιον ντοματνια απ το San Marzano, που βρσκεται κτω απ τον Βεζοβιο. Ρωτντας,
μαθα τι μοιζουν με τα Σαντορινιτικα, τα οποα μπορετε να βρετε πολ εκολα, παντο.

Για mozzarella προτιμον την“fior di latte”, φτιαγμνη απ αγελαδιν γλα, αλλ και η“di bufala”απ γλα νεροβοβαλων, χει τα δια αποτελσματα.





   Για την ζμη, θα χρειαστετε: να νεροπτηρο και κτι, νερ και 500 γραμμρια αλερι. Επσης, 20 γραμμρια νωπ μαγι μπρας ( να φακελκι
ξηρ)
, να κουταλκι του γλυκο, αλτι και να κοφτ, ζχαρη, πως και δο με τρες κουταλις της σοπας, παρθνο ελαιλαδο. Επιπλον, θα πρπει
να χετε και λγο extra αλερι, που θα  χρησιμοποισετε αργτερα για το νοιγμα της.





Για να ετοιμσετε την ζμη, μοιρζετε το αλερι στα δο. Στο να μρος του, ρχνετε σιγ-σιγ το μισ νερ, που πρπει να εναι χλιαρ και στο
οποο θα χετε διαλσει το αλτι, εν στο δετερο, προσθτετε με τον διο τρπο, το υπλοιπο νερ με την μαγι και την ζχαρη. Τα ζυμνετε
χωριστ, με τα χρια, μχρι να δσουν. Ττε τα εννετε, ρχνοντας κουταλι-κουταλι, το ελαιλαδο, εν συνεχζετε το ζμωμα μχρι να χετε
να απαλ και ελαστικ, λεο ζυμρι.

Στην συνχεια, το μυστικ εναι να την βλετε στο ψυγεο για 8 ως και 24 ρες “a maturare” (να ωριμσει). Αφο την βγλετε, την σκεπζετε
με να παν και την αφνετε “per riposare” (να ξεκουραστε) για τρες ακμη ρες, σε κανονικ θερμοκρασα δωματου (20° - 23° Celsius).

Μετ την βζετε πνω σε μα αλευρωμνη επιφνεια και την ανογετε με να πλστη. τσι, θα εναι τοιμη να μπει σε να ελαφρ λαδωμνο
ταψκι, που μπορετε να την στρσετε απαλ με τα χρια σας, μχρι να καλψει ολκληρη την επιφνεια και τα τοιχματα του. Το πχος της,
δεν πρπει να ξεπερν το μισ εκατοστ.





Για την γμιση, θα χρειαστετε: 400 γραμμρια pomodori pelati di San Marzano (ξεφλουδισμνα ντοματκια), 400 γραμμρια mozzarella fior di latte,
φλλα βασιλικο, αλτι και παρθνο ελαιλαδο.

Για να την ετοιμσετε, κβετε τα ντοματκια σε μικρ κομμτια και τα αφνετε σε να σουρωτρι μχρι να βγλουν τα πολλ υγρ τους. Στην συνχεια,
τα απλνετε πνω στην ζμη και τα αλατζετε. Εδ βρσκεται το δετερο μυστικ της, που εναι τι θα πρπει να την ξαναφσετε να “ξεκουραστε” για
μα ρα, στε να “ποτσουν” οι ντομτες την ζμη, πριν την ψσετε.

Λγο πρν την βλετε στο φορνο, προσθτετε την mozzarella σε κομμτια και “zigzagarete" (ρχνετε σιγ-σιγ, σε ζιγκ-ζαγκ) το ελαιλαδο.





Επιτλους, ρθε η ρα να την ψσετε. Ο φορνος θα πρπει να εναι προθερμασμνος για μα ρα, στην υψηλτερη θερμοκρασα του, εν το
ψσιμο της, γνεται στους 250 βαθμος και διαρκε περπου 20 λεπτ, μχρι να δετε τι η mozzarella χει λισει για τα καλ και τι η ζμη
εναι ψημνη.

να τελευταο μυστικ εναι τι στα τελευταα δο λεπτ, την βγζετε για λγο απ τον φορνο, ρχνετε τα φλλα του φρσκου βασιλικο και
την ξαναφουρνζετε.





Την σερβρετε αμσως μλις βγει απ τον φορνο, για να μην χαθον τα αρματα της, e eccola la pizza Margherita “Da Michele”.
Buon appetito!!!





Μθετε περισστερα για την Donna Karan, πατντας την φωτογραφα, που ακολουθε.